WDSD

SINDROMUL DOWN    

ZIUA MONDIALĂ SINDROM DOWN  (WDSD)

jhndown

La nivel mondial, initiaţiva acestei manifestări a apărut în noiembrie 2005, apoi pe 21 martie 2006 la Singapore au avut loc primele acţiuni de amploare care au atras atenţia asupra importanţei întelegerii corecte a acestui sindrom. Simultan, evenimente similare au fost organizate la nivel local in multe state. Toate acestea au dus in mod firesc la pornirea demersurilor de declarare oficiala a Zilei Mondiale a Sindromului Down. Din anul 2008, Ziua Mondială a Sindromului Down este recunoscută și de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar din noiembrie 2011, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia ce stabileşte data de 21 martie – ZIUA MONDIALĂ A SINDROMULUI DOWN. În România, această zi a fost celebrată începând din 2006, in cadrul organizaţiilor ce au in componenţă persoane cu sindrom Down.

     De asemenea , cu această ocazie marcăm aniversarea descoperirii profesorului Jerome Lejeune care a stabilit că extracromozomul 21 cauzează sindromul Down, denumită si Trisomia 21.

     Sindromul Down a fost descris prima dată de doctorul englez John Langdon Down in 1866, dar până in 1959 cand a aparut articolul profesorului Jerome Lejeune nu s-a cunoscut cauza exactă a Sindromului Down. Profesorul Lejeune şi dr. Langdon Down sunt priviţi ca proeminenţii contribuitori la inţelegerea noastră asupra naturii sindromului Down, nu datorită doar a cercetării ştiinţifice ci şi prin faptul ca fiecare dintre ei a ajutat material şi cu atenţie persoane cu sindrom Down şi familiile acestora.

       Organizaţiile Sindrom Down din intreaga lume aduc un omagiu, la aceasta dată, muncii de pionierat a profesorului Lejeune şi salută succesele din domeniul medical si social de care au beneficiat persoanele cu sindrom Down din 1960.

       SINDROMUL DOWN sau mongolismul este o afectiune permanentă, ca rezultat al unui accident genetic, in cadrul careia o persoană se naşte cu anumite trăsături fizice distincte, de exemplu facies aplatizat si gat scurt, si un grad de intârziere mintală (retard psihic). Deşi sindromul Down este permanent, majoritatea persoanelor afectate pot duce o viata normală, activă. Beneficiind de ingrijirea adecvată şi ajutorul de care au nevoie, copiii cu sindrom Down pot avea creştere si dezvoltare spectaculoasă şi pot deveni adulţi sănătoşi si fericiţi.

       Este important de ştiut ca fiecare copil vine pe lume cu o zestre individuală, chiar dacă el s-a născut cu sindrom Down, el se poate dezvolta corespunzător, in funcţie de ajutorul care i se poate acorda începând din prima zi de viaţă.

       Asociaţia DOWN Bucureşti, organizează în fiecare an ZIUA MONDIALĂ SINDROM DOWN, creând o punte între societate şi persoanele cu sindrom Down şi familiile acestora. Manifestări sportive și culturale, acordarea de diplome şi medalii, momente de antren si relaxare, specifice unei serbări sunt instrumente de a atrage atenţia opiniei publice asupra fenomenului de marginalizare .

ZMSD-WDSD www.worlddownsyndromeday.org